Wednesday, 25 March 2020

Looping cu Dexcom G6 si Omnipod.

Acum un an si jumatate am citit mai atent un articol despre cum o mana de oameni talentati si perseverenti au reusit sa creeze un sistem "inchis" (closed loop) de infuzie de insulina si control al glicemiilor.  Dupa o luunga perioada in care mi-am facut curaj, am intrat in randul celor care folosesc un "pancreas artificial". Ok, situatia nu este chiar asa SF cum suna si sistemul nu este complet autonom, e nevoie din partea celor care il folosesc de informare, testare si rabdare, dar in final rezultatele sunt extraordinare.
Exista mai multe softuri care in final au cam acelasi scop, acela de a construi o legatura intre un sistem de monitorizare continua a glicemiei si o pompa de insulina folosind niste algoritmi care tin cont de sensibilitatea fiecaruia la insulina, cantinatea de carbohidrati consumata, rata bazala , tipul de carbohidrati, etc.
Sunt mai multe tipuri de pompe de insulina, mai multe CGM si bineinteles mai multe sisteme de operare al telefoanelor smart. Eu am sa va spun cateva informatii despre sistemul folosit de mine cu succes de o saptamana-Loop, dar sa stiti ca mai exista cel putin alte patru sisteme asemanatoare.
Primul lucru pe care trebuie sa il intelegi cand te apuci de chestia asta este chiar primul lucru pe care il citesti pe pagina cu informatii a aplicatiei-"WE'RE GONNA TAKE THIS ONE STEP AT THE TIME, ALRIGHT?" De ce e important sa intelegi asta? Pentru ca daca nu esti un tech-guy, te sperii si renunti in momentul in care incepi sa citesti:) Eu am avut nevoie de un an si jumatate sa imi fac curaj dupa prima lectura despre Loop si dupa ce am facut rost de toate componenetele, cam 7-8 ore de stat la calculator (se poate mult mai repede:).
De ce ai nevoie pentru a putea sa folosi sistemul Loop:
1.Iphone (ceasul ajuta dar nu e obligatoriu)
2.Pompa de insulina Accucheck sau Omnipod (nu Dash)
3.CGM Dexcom G4, G5, G6 sau Medtronic senzor
4.Rileylink
5.Cont de dezvoltator Apple

Sa le luam pe rand:
De Iphone e nevoie pentru ca el au scris oamenii softul, deci aici discutia este inchisa. Puteti cumpara unul second, probabil ca gasiti ceva decent la 700-800 ron

De pompa de insulina si de CGM este nevoie pentru ca...pentru ca pompa baga insulina si CGM-ul este cel care iti verifica in timp real nivelul glicemiei(de fapt la fiecare 5 min).
Podurile pentru pompa omnipod costa 1200 ron/luna.
CGM G6- 1000 ron/3 luni transmitatorul, 350 ron/10 zile senzorul (poate fi pacalit sa functioneze pana la 20 zile).

Rileylink este un device construit de un nene si denumit asa dupa numele fiicei lui-Riley. Este un fel de translator intre pompa, telefon si CGM. Pompa comunica prin unde radio, iar CGM-ul prin bluetooth, Rileylink vorbeste ambele "limbi".
Trebuie comandat din USA-150 usd, dar inteleg ca il face si un tip in Romania.

De contul de dezvoltator Apple ai nevoie pentru de fapt iti faci singur aplicatia Loop pentru Iphone, evident urmand niste pasi foarte clari.
90 usd/an
Daca nu ai asigurare (si din cunostintele mele in Ro nu se deconteaza nici Dexcom, nici omnipod) ai nevoie de aproximativ 6500 euro/an, plus costul Iphonului si Rileylink inca vreo 400 euro. Deci... e mai mult decat prohibitiv, insa daca aveti banii astia, eu va recomand sa ii investiti in asa ceva.
Linkuri:
Despre Loop-https://loopkit.github.io/loopdocs/build/overview/
Despre Rileylink-https://loopkit.github.io/loopdocs/faqs/rileylink-faqs/
Despre Dexcom-https://www.dexcom.com/en-GB
Despre Omnipod-https://www.myomnipod.com/home
Dexcom si Omnipod in Ro-http://www.monitorizareaglicemiei.ro/
Pagini FB despre LOOP:
 international https://www.facebook.com/groups/1782449781971680/
  romanesc https://www.facebook.com/groups/LoopedRO/
E important de retinut ca acest sistem nu este aprobat de nici o institutie de sanatate si se foloseste pe proprie raspundere.
Ce face? Preia informatiile de CGM si impreuna cu celelalte informatii pe care tu i le oferi, iti recomanda si partial executa independent actiuni care au ca scop mentinerea nivelului glicemiei in limite normale. E important de inteles ca nu este un AI, nu invata singur cum sa te ingrijeasca si este nevoie de implicare constanta din partea pacientului pentru o buna functionare.

In ultimele doua  saptamani nu am avut nici un spike peste 190 si doar un hipo de 56 si glicemiile au fost in mod constant intre 90 si 150.
Am scapat de device-uri si penuri si umblu dupa ani de zile DOAR cu telefonul in buzunar, telefon de care am lipit cu superglue Rileylinkul:) Daca vreti, puteti sa va luati si un Apple watch pe care puteti sa va vedeti glicemiile si cu care sa va injectati doza de insulina (dar este obligatoriu sa aveti in permanenta telefonul si Rileylinkul)
Cam asta e, pentru intrebari va stau la dispozitie, desi eu nu sunt un mare priceput in ale tehnicii.

No comments:

Post a Comment